Querido Honours College

In het tweede studiejaar gaat de Querido Honours Class op een studiereis, die voor een groot deel wordt gefinancierd door de Erasmus universiteit. De bestemming is een land waar de studenten uitgedaagd worden om een nieuw zorgsysteem en een andere cultuur te gaan verkennen. Zowel in 2017, 2018 als 2019 was de bestemming Marrakech, Marokko. Echter, de jaarklas van 2020 is op reis gegaan naar Boedapest. Hieronder kunnen jullie een verslag van deze reizen lezen:

Berlijn jaarklas 2021

“Tijdens het tweede jaar van de klas van 2021, zijn wij met de hele groep 4 dagen naar Berlijn gereisd voor een onvergetelijke ervaring. Daar hebben we onder andere kennis gemaakt met Duitse geneeskunde studenten, de Charité bezocht wat één van de bekendste ziekenhuizen ter wereld is, en als groep de kans gekregen om elkaar beter te leren kennen. 

Op een (zeer) vroege donderdag ochtend zijn wij met de trein van Rotterdam Centraal naar Berlijn vertrokken. Eenmaal aangekomen, en na een korte pitstop langs het hotel, heeft iedereen afgesproken bij de Charité waar we een rondleiding hebben gekregen van de campus. Het was enorm! Net een kleine stad met allemaal oude gebouwen. Omdat de campus van de Charité rijk is aan cultuur en de meest bekende wetenschappers heeft opgeleid, was dit een heel bijzonder gevoel. Aan het einde van de rondleiding hebben wij een college gekregen over het geneeskundig academisch systeem in Duitsland en over ‘deep brain stimulation, een neurochirurgische interventie. Dit vond allemaal plaats in een heel oud auditorium, je kreeg er bijna een Harry Potter gevoel van. Onze tijd bij de Charité eindigden we met het ontmoeten van studenten die daar studeren. Samen met hun hebben wij nog Duitse spellen gespeeld. In de avond zijn we samen gaan eten in een restaurant, waar we elkaar beter hebben leren kennen, zowel onder studenten als met de coördinatoren.


De volgende dag hebben wij allemaal een fiets gehuurd waarmee wij de stad in zijn getrokken. Dit was heel leuk aangezien iedereen vrij was om zich te focussen op de delen van de stad die zij leuk of interessant vonden. Aan het einde van de fietstocht zijn we allemaal naar de Reichtsag, het Duitse parlement, gegaan om die te bezoeken. De volgende ochtend zijn we voor ons vetrek nog naar het museum ‘Body Worlds’ gegaan. Dit is een museum dat middels geconserveerde en geprepareerde lichamen de schoonheid van de anatomie in beeld probeert te brengen. Dit was onze laatste stop voordat we terug de trein op stapten om naar Rotterdam te gaan.
Al met al, een heerlijke tijd gehad ;)"
Budapest jaarklas 2020

" Op 11 mei 2022 was het zover, jaarklas 2020 van het Querido Honours College stond op het punt om te vertrekken op hun langverwachte studiereis. Door de COVID-19 pandemie had de studiereis even op zich laten wachten. En dit keer reisden we, vanwege de nog steeds geldende reis restricties, niet af naar Marrakech, maar naar Budapest, Hongarije, om daar kennis te maken met een ander zorgsysteem en de Hongaarse cultuur te verkennen.
Om onze tijd in Budapest zo goed mogelijk te benutten, was er door de reiscommissie een vol programma samengesteld.


De stad en Hongaarse cultuur werd onder andere ontdekt tijdens een boottocht over de Donau, een uitgebreide fietstour begeleid door locals, een ochtend ontspannen in een van Budapests bekendste badhuizen en het beklimmen van de beroemde Gellért Hill.


Samen met onze contactpersoon van de Geneeskunde faculteit van de Semmelweis University hebben we een programma opgesteld om kennis te maken met de Geneeskunde in Hongarije. Allereerst kregen we een rondleiding van de Geneeskunde faculteit. Vervolgens hebben we een bezoek gebracht aan het ziekenhuis, waar we twee interessante guest lectures hebben bijgewoond over de prominente rol van pathologie in het Hongaarse Geneeskunde curriculum en over nieuwe diagnostische middelen die in Hongarije worden ingezet bij de behandeling van kanker in het kader van personalized medicine. Ook was er een meet en greet met Hongaarse Geneeskundestudenten, waarbij we met elkaar in gesprek zijn gegaan over de verschillen en overeenkomsten tussen de Geneeskunde in onze landen. Tot slot hebben we, geheel toepasselijk, een teambuilding activiteit gedaan in het Hospital in the Rock: een in oorsprong nucleaire bunker die tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als een noodziekenhuis. In groepjes hebben wij tegen elkaar gestreden in het Nuclear Disaster Extreme Program.
Naast bovengenoemde activiteiten bleef er natuurlijk ook nog genoeg tijd over voor de studenten om zelf Budapest te verkennen.


Wij hebben heel veel gedaan en gezien en wij hebben dan ook enorm genoten van onze studiereis naar het mooie Budapest.


Reiscommissie 2020-2021"


Elk jaar wordt er een reiscommissie aangesteld om de reis te organiseren. Hier ontwikkel je goede organisatorische en communicatieve vaardigheden, en het daagt je uit om oplossingsgericht te denken. Daarbij maakt het de reis nog net iets specialer.