Jaarklas 2018

Jaar 1 

Healthy Ageing

Jaarklas 2018 is in januari 2019 van start gegaan. In het eerste blok hielden zij zich bezig met het thema Healthy Start. Dit betreft medische onderwerpen rondom de zwangerschap en geboorte van een baby. Gedurende het thema komen verschillende gastsprekers langs om te vertellen over hun expertise in dat vakgebied. Daarop volgt een interactieve discussie.

Gastsprekers die we dit jaar hebben mogen ontvangen:

Anne-Marie van Raaij-Schouten

Onze eerste spreker was Anne-Marie van Raaij-Schouten, homeopaat en Cease-therapeut. Sinds een paar jaar is zij actief bij NKVP, de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken. Deze vereniging maakt zich sterk voor keuzevrijheid wat betreft vaccineren en probeert zoveel mogelijk informatie over vaccinaties te verschaffen. Sinds 2011 is Van Raaij-Schouten penningmeester bij de NVKP en sinds 2015 ook voorzitter. Op 24 januari 2019 ging ze met ons in gesprek over de voor- en nadelen met betrekking tot vaccinatie.

Dr.E.B. Baart

Op 30 januari 2019 hadden wij Dr. Esther Baart als onze tweede spreker. Esther Baart is klinisch embryoloog en universitair docent Verloskunde & Gynaecologie in het Erasmus MC. Na haar studie biologie is ze opgeleid tot klinisch embryoloog in het Erasmus MC en het UMC in Utrecht. Al sinds haar studie biologie was ze gefascineerd door reproductieve biologie. Ze is dan ook gepromoveerd op haar onderzoek naar chromosomale afwijkingen in IVF-afwijkingen. 

Dr. N.C. Rivron

Nicolas Rivron was onze eerste buitenlandse spreker. Hij leidt het laboratorium bij het MERLN-instituut en het Hubrecht Instituut dat onderzoek doet naar de ontwikkeling van (de stamcellen van) zoogdieren. In zijn laboratorium is het blastoïd model gemaakt en worden er bovendien technieken ontwikkeld om de organogenese te bestuderen. Tijdens de bijeenkomst heeft hij ons verteld over zijn werk en is hij met ons in discussie gegaan over de ethische dilemma’s die bij dit onderzoek komen kijken.

Dr. E. Steegers

Eric Steegers studeerde in de jaren ’80 geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft zich gespecialiseerd in gynaecologie en is nu hoogleraar en hoofd van de subafdeling verloskunde en prenatale geneeskunde in het Erasmus MC. Daarnaast is hij onder andere lid van de landelijke coalitie actieprogramma Kansrijke Start. Zijn aandachtsgebied bestaat vooral uit de etiologie van een abnormale zwangerschapsuitkomst en met name gen-omgevingsinteracties in relatie tot een gestoorde embryogenese en placentatie in het eerste trimester van de zwangerschap. Tijdens zijn presentatie is hij hier dan ook dieper op ingegaan.   

Prof. Dr. R.P.M. Steegers-Theunissen

Op 9 mei 2019 is prof. dr. Steegers-Theunissen komen vertellen over de invloed van leefstijl tijdens de periconceptie op de zwangerschap en de gezondheid van het ongeboren kind. Mevrouw Steegers-Theunissen is arts, heeft veel onderzoeken gedaan en is onder andere bedenker van het programma Slimmer Zwanger, dat koppels met een kinderwens tips en weetjes geeft.

Prof. Dr. H. Raat

Twee weken later was onze spreker dr. Hein Raat. Hij heeft geneeskunde gestudeerd aan de VU in Amsterdam en deed bovendien een master sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, evenals een master Business Administration aan de Universiteit van Rochester. Momenteel is hij professor in infant, child and adolescent public health. Hij heeft meegewerkt aan verschillende publicaties en onderzoeken, die vaak in het teken staan van gezonde voeding bij kinderen en de preventie van obesitas bij kinderen. Tijdens onze bijeenkomst hebben we met hem een blik geworpen op twee verschillende studies met betrekking tot gezonde voeding, overgewicht en preventie van dit laatste in diverse leeftijdscategorieën.

Prof. Dr. V. Jaddoe

Vincent Jaddoe heeft zijn opleiding Geneeskunde gedaan aan de universiteit van Leiden tussen 1993 en 1999. In 2006 heeft hij promotieonderzoek gedaan op het gebied van de kindergeneeskunde-epidemiologie. In 2009 is hij geregistreerd als arts en in 2013 werd hij benoemd tot hoogleraar kindergeneeskunde. Hij is nog steeds bijzonder actief op het gebied van pediatrische epidemiologie. Hij werkt nu op de klinische afdelingen als algemeen kinderarts en zijn hart ligt bij de multidisciplinaire zorg voor kinderen en ouders.  

Jaar 2

Machine Learning

In september zijn wij gestart met een nieuw onderwerp: machine learninig. Het komende halfjaar zullen wij ons bezighouden met vraagstukken op het gebied van dit ‘hot topic’. Hoe zal onze positie als toekomstig arts veranderen onder invloed van machine learning? Hoe ver staan we momenteel in de beschikbare mogelijkheden van machine learning? Wat kunnen we wel en niet overlaten aan de computer?

Om onze eigen kennis op dit vlak te verbreden zijn de komende weken een aantal gastsprekers uitgenodigd die elk vanuit hun eigen invalshoek zullen vertellen over de laatste nieuwtjes, gevolgd door een interactieve discussie.  

Dimitrios Mavroeidis

Dimitrios Mavroeidis is senior researcher bij Philips. Hij leidt hier een project over 'Deep Learning' in de gezondheidszorg. Hij behaalde zijn master of science aan de universiteit van Bristol. Hij praatte ons bij over de nieuwste ontwikkelingen van Philips in de gezondheidszorg en ging met ons in discussie over de ethische kwesties die dit met zich meebrengt. 

Prof. A. Uitterlinden

Prof. André Uitterlinden studeerde aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij zich vooral verdiepte in ´molecular genetics'. Ondertussen is hij al 25 jaar werkzaam binnen het Erasmus MC. Hij deed hier onder andere postdocotoraal onderzoek op het gebied van de interne geneeskunde en houdt zich nu met name bezig met complexe genetica. 

Masterclass 'Lof der Geneeskunst'

Op donderdag 3 oktober kregen wij de unieke kans een masterclass te volgen van de sprekers van lof der geneeskunst, wat op vrijdag 4 oktober plaatsvond. Hierbij hebben wij onderwijs gevolgd van onder andere: Prof. Dr. Mathijssen, internist-oncoloog in het Erasmus MC, Prof. Dr. Kanaar, onderzoeker op het gebied van genetische stabiliteit in relatie tot kanker en aangeboren aandoeningen en Prof. Dr. Dogterom, onderzoekster op het gebied van onder andere het cytoskelet aan de TU Delft. 

Prof Dr. de Bruijne

Op woensdag 30 oktober kregen wij een introductie op het gebied van machine learning in de radiologie van dr. Marleen de Bruijne. Zij is binnen het Erasmus MC werkzaam op de afdeling radiologie en op de afdeling medische informatica. Ze ontwikkelt technieken om computers patronen te laten herkennen op beeldvorming gerelateerd aan bijvoorbeeld longziekten en beroertes. We gingen met haar in gesprek over de verwachtingen die we mogen en moeten hebben van machine learning in de komende jaren. 

Genetic Medicine

Sinds februari 2020 zijn we gestart met een nieuw onderwerp: Genetic Medicine. Dit gaat over het toepassen van genoom technieken, hierdoor kan gekeken worden naar de ontstaanswijze van bepaalde ziekten en het is ook belangrijk voor het ontwikkelen van medicijnen.